25.10.2007

Suuri papanavertailuAhem! Olen jo useamman viikon sammalmättäitä sekä useita ruokakuppeja kolunneena pohtinut, että meitsin olisi lienee parasta kertoa kaikille kolmelle lukijalleni (hei vaan omat ihmiset ja "tuntematon ihailija") tähän asti karttuneet kokemukseni erilaisista papanoista ja siitä, kuinka ne vaikuttavat olotilaani (puhumattakaan niiden olomuodon muutoksesta seikkaillessaan putkimaisen vartaloni lävitse :)

Mitäpä tässä asiaa enempi ihmettelemään, aloitetaan mutustelu!

Vertailussa ovat mukana: Mini Junior (Royal Canin), Choice Puppy Lamb & Rice (Nutro), Science Plan Puppy Chicken (Hill's), Papana (Wild Rabbit) - ja tietenkin edellisestä suunnattomasti eroava, mutta hämäävästi samanniminen Papana (Northern Reindeer).

Emänmaidon särpimisen jälkeen siirryin suoraan vedellä pehmennettyihin Hill's -papanoihin. Ihmiseni tinkasivat säkillisen samaa sorttia mukaan kasvattajaltani, siirtyessäni itsenäistymisen polulle pois maalaisidyllistä, ja kohti savuisia ja sumuisia kaupungin katuja... No, söin ensimmäiset viikot tätä hyvän tuoksuista ja näköistä ravintoa (ja koko ajan aivan liian pieniä annoksia, ainakin omasta mielestäni), mutta kaksi asiaa vaivasivat menoa: suurissa erissä generoituva ruskea töhnä, jota tuli sekä korvista että perästä. Höh. Väkeni tuunasi evästä viilillä ja jauhelihalla, mutta lopulta päätin vaihtaa mössön Nutron sormuspapanoihin. Päätöstä vauhditti myös parin eläinlääkärin suositus kokeilla "jotain ihan muuta". Hau! Kannatetaan!

Villapaitoja ja -sukkia tuottavat mystiset lampaat (keitä lienevät, en ole vielä tavannut - laumani vanhimpien sukat ovat ainakin herkullista purtavaa runsaassa saapasmarinadissa haudutettuina), ovat myös olleet osallisina Nutro-pöperön tekemisessä. Ovat antaneet itsestään selvästikin paljon, sillä Hill'sin evääseen verrattuna suurempi osa pysyy sisällä. Sen lisäksi, että ulkoillessa perästä tulee vain puolet Hill's -papanoihin verrattuna, ulos tuleva osa on kiinteämpää - eivätkä omistajat enää rämplää nesteillä ja pyyhkeillä korviani useita rasittavia kertoja päivässä. Huomattava parannus aikaisempaan!

Kyseinen Nutron papana muodostaa valtaosan ravinnon- ja energiansaannistani tälläkin hetkellä (no, ainakin kotiväen mukaan...). Lisäksi tyytyväiset omistajani ovat alkaneet tutustuttaa minua alati enemmän uusiin makuihin. Viimeisin makuseikkailu oli Nutro a la Rössy (tosin veripalttu oli lätyn muodossa). Oma suosikkini ruokakuppiin on kuitenkin papanat ja rusinaton maksalaatikko piimätilkan kera, keitetyt porkkanat ja höyrytetty parsakaali, jauheliha ja valmiiksi jauhetut pötsit ja utareet pakastealtaasta (herkut erikseen, kanankaula ja possunkorva ovat aina pop). Slurp ja maiskis!

Vielä kuitenkin takaisin vertailuun - ympäristötietoisena, kulutuskriittisenä koirana otin mukaan myös pari luonnonmukaisella tavalla tuotettua papanalajiketta - makuina Poro ja Jänis.

Olen päässyt maistelemaan molempia hyvinkin autenttisilla tarjoilupaikoilla. Jänis tuntuu hieman enemmän kuitua sisältävältä, on kauniin ruskea (kuten minä, tosin usein vaaleampi, hih) ja pyöreämpi muodoltaan. Poro puolestaan muistuttaa muodoltaan kaukaisilta mailta tuotuja "kahvipapuja" (väkeni tunkee niitä myllyyn ja keittelee tuotoksesta sitten herkkujuomia) muistuttava luomueväs, joka verrattuna jänis-lajikkeeseen on väriltään selvästi tummempi ja kooltaan pienempi. Poro-lajiketta löytyy kuitenkin selkeästi isommissa annoksissa.

Molempia gourmet-papanoita yhdistää hengitystä mainiosti raikastava tuoksu. Näiden kahden asettaminen paremmuusjärjestykseen on hyvin vaikeaa... ainakin meitsin mielestä.

Lopuksi tietenkin Kuninkaallisen Kaniinin papanat. Nyt on kuitenkin todettava, että Nutron oivallisista ominaisuuksista johtuen sekä RC:n Mini Junior että Dachshund Junior ovat vielä maistamatta. Edellistä löytyy muutama näytepussi kaapista ja eväspussin pohjalta. Ihmisistäni isompi (se joka kuorsaa häiritsevästi) jupisi eräänkin marketin pihalla että "myyntiponnistelut tuntuvat olevan massiivisia" verrattuna kahteen tässä mainittuun kaupalliseen merkkiin. Epäilen tällä hetkellä, että ravinto on täysin erilaista luonnon omaan jänislajikkeeseen verrattuna. No, täytynee testata jossain vaiheessa, ja palata asiaan...

Ei kommentteja: